Hoppa till huvudinnehållet!

Det våras för solen

Kategori: Nyheter

Sol och moln

Text: Jan Lundbäck

För ett par veckor sedan visade Dokument utifrån (SVT) ”Det våras för solen”. Ett sevärt program som varmt kan rekommenderas för alla som missade det. En bekant till mig sammanfattade programmet när han sa att ”det var första gången på länge som man fick lite hopp om framtiden”. Enkelt uttryckt och mitt i prick!

”Det våras för solen” beskriver den sensationella utvecklingen av förnybar energi. Handlingen tar avstamp i en solenergianläggning i Dubai som osubventionerat visade sig kunna producera billigare el jämfört med el producerat med naturgas. På flera ställen i världen har brytpunkten för lönsam förnybar energi uppnåtts och många länder kommer snart läggas till listan. En analys från Deutsche Bank spår att solenergi inom kort kommer att vara det billigaste alternativet i över 80 procent av världen.

I programmet lyfts Tyskland och Kina fram som de stora pådrivande länderna i denna häftiga utveckling. I Kina tar man nu krafttag mot en av landets största utmaningar, inhemska luftföroreningar, och samtidigt vill man bli en dominerande aktör inom förnybar energi. Men det slutar inte där. I programmet nämns inget om Kinas ambitioner inom hållbara transporter, men faktum är att det säljs lika många elbilar i Kina som i resten av världen. Här är det främst batteri- och elbilstillverkaren BYD, delägt av Warren Buffet, som driver på. Bl.a. tänker man börja sälja bilar på den amerikanska marknaden inom 2-3 år. BYD vs Tesla, eller Warren Buffet vs Elon Musk. Hur spännande låter inte det?

I tider av oro och osäkerhet om framtiden, och där man allt ofta ställer sig frågan ”vart är världen på väg?”, behövs den här typen av globalt positiva nyheter mer än någonsin. Den ger hopp om morgondagen och lyfter människans värdighet ur träsket av märkliga politiska utspel och tröttsamma diskussioner om vad som är sanning och vad som är påhittat.