Hoppa till huvudinnehållet!

Hur artificiell kyla förändrade världen

Kategori: Nyheter

Glass

Hej!
Välkommen åter efter semestern. Eller är det ännu några dagar kvar? Hoppas att sommaren har varit bra. Varmt väder har det varit på många håll i vårt vackra avlånga land. Svalkande drycker, glass… Självklarheter för oss idag. Men historiskt sett en relativt ny njutning. Tekniken att på mekanisk väg skapa låga temperaturer härstammar från artonhundratalets senare hälft.

Kunskapen att tillverka kyla skapade helt nya möjligheter för människan. Plötsligt kunde vi lagra och hantera livsmedel annorlunda och bättre. Kylen och frysen gjorde sitt intåg i hemmen. Våra matvanor ändrades därmed också radikalt. Luftkonditioneringen gjorde entré, och med den började människan i större utsträckning bosätta sig på platser som tidigare ansetts alltför varma och fuktiga. Med folkomflyttningarna ritades den politiska kartan om. Pengar och makt följde med till varma breddgrader.

Men hur började allt? Tidigare under sommaren visade SVT dokumentären ”Så byggde vi världen”. Där lyfts artificiell kyla som ett av de stora bidragen till utvecklingen av vår värld så som den ser ut idag. Historien börjar med en amerikansk affärsman vid namn Fredric Tudor. Uppväxt med kalla vintrar och med praktisk kunskap om nyttan av is, gav han sig i början av 1800-talet i kast med att exportera kyla. Tudor fraktade helt enkelt isblock från New England i nordöstra hörnet av USA till Karibien. I början var intresset svalt (häpp!) hos mottagarna. Men Tudor var envis och efter en trägen kamp hade isens nytta i tropisk hetta äntligen fått fäste. Intresset ökade och år 1830 skeppade Tudor sin is ända till Rio och Bombay. Istransporter hade blivit en global företeelse och det fanns stora pengar att tjäna.

Låt oss skänka en tanke till Tudors vedermödor med att släpa is runt jordklotet nästa gång vi hämtar något svalkande ur kylen. Och låt oss hoppas att det behövs några veckor till.

Ha en fortsatt fin sommar!